Corona

Plaagdierbeheersing kan door ondanks de lockdown

14 december j.l. maakte onze overheid bekend dat we weer in lockdown gaan tot in ieder geval 19 januari 2021. Plaagdierbeheersers mogen gelukkig door gaan met de werkzaamheden. Plaagdierbeheersing is van essentieel belang voor onze gezondheid. Waarom? Dat leest u hier. Ook gaan we in op hoe ú een steentje bij kan dragen aan het verminderen van plaagdieren.

Vanwege de volks- en diergezondheid kennen we in Nederland strikte, wettelijke, eisen met betrekking tot hygiëne en veiligheid in de voedselketen. Dit is nodig om bij te dragen aan de gezondheid van alle inwoners. Plaagdierbeheersing wordt hierbij als essentiële randvoorwaarde gezien.

Diverse plaagdieren dragen verschillende ziektes met zich mee. Wanneer de plaagdieren zich ophouden in gebieden waar mensen zich bevinden, is het risico aanwezig dat ziektes zich verspreiden. Buiten de coronapandemie is ons vak daarom al van groot belang voor de volksgezondheid. Nu met de bestrijding van het Covid-19 virus is het nóg belangrijker dat andere ziektes zich niet kunnen verspreiden.

Tijdens de eerste lockdown stond plaagdierbeheersing niet op de lijst met cruciale beroepen. Kennis- en Adviescentrum Dierplagen en Brancheorganisaties Platform Plaagdierbeheersing Nederland en Keurmerk Plaagdier Management Bedrijven hebben gezamenlijk een brief geschreven om plaagdierbeheersers aan te merken als cruciaal beroep. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft aan deze organisaties aangegeven dat plaagdierbeheersers niet op de lijst met cruciale beroepen komen maar zij onderschrijft dat de plaagdierbeheersing zoveel mogelijk moet worden voortgezet. Natuurlijk moeten wij ons, net als alle anderen, houden aan de gedragsregels.

Samen kunnen we overlast van plaagdieren tegen gaan

Wat kunnen we zelf doen om overlast te beperken?

  • Laat geen voedsel rondslingeren;
  • Berg voedsel op in afgesloten bakken;
  • Maak ook schoon op plekken waar u het niet goed ziet, zoals onder het keukenblok;
  • Maak gaten dicht in de buitenmuren zodat dieren niet naar binnen kunnen komen;
  • Laat vogelwering aanbrengen om te zorgen dat vogels niet op uw gebouw gaan zitten en daar uitwerpselen achter laten;
  • Laat een plaagdierbeheerser langs komen wanneer u aangevreten verpakkingen ziet, uitwerpselen of plaagdieren ziet lopen.

Ervaart u overlast? Neem dan contact met ons op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *