Vliegende meeuw

Meeuwen zorgen jaarlijks voor veel overlast. Met name in kustgebieden zijn veel plaatsen waar meeuwen op daken broeden. Op en om de huizen is er overlast door geschreeuw, uitwerpselen en door het pikken met de snavel aan de dakrand of de schoorsteen.

Meeuwen

Rond februari keren meeuwen terug naar hun broedplaats en start het paringsritueel. Vervolgens starten ze met de bouw van het nest. Wanneer het nest halverwege april klaar is, worden de eerste eieren gelegd. Per nest worden er gemiddeld 3 eieren gelegd.

Wanneer de eieren in juni uitkomen, begint vaak de overlast. Kuikens schreeuwen continu om voedsel en hun ouders worden zeer beschermend naar hun kuikens. Wanneer mensen te dicht bij de meeuwen komen, zullen meeuwen schijnaanvallen uitvoeren waarbij ze proberen hun uitwerpselen op de mensen te laten vallen. In juli gaan de kuikens hun eerste vluchten maken. Dit gaat gepaard met veel geschreeuw en de ouders zijn erg fanatiek en beschermend.

Aan het einde van de zomer zwermen de volwassen en jonge meeuwen uit en keert de rust weer terug tot het volgende broedseizoen. Meeuwen keren terug naar waar ze vandaan komen. Hierdoor is de overlast een jaarlijks ritueel.

Bestrijden

Meeuwen zijn een beschermde diersoort. Dit betekent dat de mogelijkheden tot bestrijding beperkt zijn. Wanneer er een nest gelegd is, mag er niks meer gedaan worden aan wering en zal er gewacht moeten worden totdat de meeuwen weer zijn uitgevlogen. Hierdoor is het belangrijk om buiten het broedseizoen aan de slag te gaan met wering.

Zelf kunt u proberen de overlast te beperken door middel van het gebruik van geluid, licht en schrikmiddelen.

De opties die wij voor u kunnen organiseren:

  • Pennen plaatsen op de dakranden;
  • Schrikwering aanbrengen;
  • Netwering plaatsen.

We komen bij u op locatie langs om de situatie in kaart te brengen en een strategie te bepalen om de overlast te verhelpen.

Ervaart u overlast? Neem dan contact met ons op.