Eng? Agressief? De hoornaar heeft geen beste reputatie in Nederland. Toch is het de grote vriendelijke reus onder de wespensoorten.

Hoornaar

De Europese hoornaar is een inheemse wespensoort, wat betekent dat hij hier van nature voorkomt. Hoornaars bouw graag hun nesten in bomen maar soms vind je ze ook bij gebouwen. Een nest wordt maar 1 jaar gebruikt. Aan het einde van april zet de koningin haar eerste eitjes af waarna het nest zal groeien tot maximaal 1.000 hoornaars. Na het seizoen zal het nest weer afsterven waarna er het jaar erop weer een nieuw nest wordt gemaakt.

In een straal van maximaal 1 kilometer vliegt de hoornaar uit om eiwithoudend (zoals vliegen en bijen) en suikerhoudend (zoals fruit en de afscheiding van bladluis) voedsel te verzamelen. Naarmate de temperatuur stijgt, worden hoornaars actiever.

De hoornaar is niet agressief aangelegd maar zal zeker steken wanneer zijn nest of hijzelf bedreigd wordt.

Bestrijden

Zeker gezien zijn reputatie, willen veel mensen de hoornaar laten bestrijden.

Indien u overlast ervaart, komen wij op locatie langs om de situatie in kaart te brengen en een strategie te bepalen om de overlast te verhelpen.

Ervaart u overlast? Neem dan contact met ons op.